Hoogtepunten ‘Waardegedreven zorg’

Hoogtepunten ‘Waardegedreven zorg’

Rijnstate werkt steeds meer in zorgketens. Dat betekent dat we de zorg rondom de patiënt en zijn of haar aandoening organiseren, in plaats van rondom een specialisme. Van verwijzing tot nazorg, tijdens het hele traject werken verschillende zorgverleners samen om op het juiste moment de juiste zorg te bieden. Deze zorgketens richten zich op vier pijlers:

  • We werken multidisciplinair;
  • We betrekken de patiënt actief bij kwaliteit van zorg;
  • Sturen op uitkomsten;
  • De inzichten gebruiken we om de zorg continu te verbeteren.

Het jaar 2023 begon met 23 ingerichte zorgketens; daar kwamen in de loop van het jaar nog eens dertien zorgketens bij. Zoals die voor luchtwegallergie, geboortezorg, multiple sclerose en kinderobesitas. Onze aanpak voor waardegedreven zorg leverde Rijnstate in 2023 de Community Award en de Collaboration Excellence Award op. Met deze prijzen erkent en beloont VBHC Center Europe onze initiatieven die innovatieve en waardegedreven zorg leveren. Lees meer

 


 

Zorg van topkwaliteit

Onze topklinische expertise

Rijnstate is een topklinisch ziekenhuis. Onze expertise omvat hooggespecialiseerde zorg, zoals bariatrische chirurgie, HIV-behandeling, en palliatieve zorg. Door samenwerking binnen het mProve-netwerk en diverse keurmerken waarborgen we hoogwaardige patiëntenzorg en innovatie.

  • Keurmerken voor onze zorg algemeen: bekijk ze hier
  • STZ: onze locatie in Arnhem behoort tot de 26 grote opleidende ziekenhuizen in Nederland die hooggespecialiseerde medische zorg verlenen. Deze ziekenhuizen werken samen in de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ).
  • mProve ziekenhuis: een innovatief netwerk waarin zeven ambitieuze topklinische ziekenhuizen, waaronder Rijnstate, de krachten bundelen om patiënten dagelijks merkbaar betere zorg te bieden.

Transparante kwaliteit van zorg

Patiënttevredenheid is ten opzichte van 2022 iets toegenomen. Gemiddeld waarderen patiënten de zorg van Rijnstate met een 8,6 (tegenover een 8,5 in 2022). In 2023 waren drie Rijnstate-brede speerpunten:

  • Passende zorg: oftewel krijgen patiënten de behandeling die bij hen past? 94 procent van de patiënten is hierover positief; dit was ook 94 procent in 2022.
  • Samen beslissen: dit een proces waarin zorgprofessional en patiënt samen bespreken welke behandeling of zorg het beste past. 86 procent van de patiënten is positief; dit was ook 86 procent in 2022.
  • Digitalisering: 88 procent van de patiënten is positief over het patiëntenportaal Mijn Rijnstate; dit was 86 procent in 2022.

Rijnstate heeft bijzonder veel kennis, vaardigheden en ervaring in de behandeling van een aantal complexe aandoeningen. Bekijk onze expertisegebieden

 

Onze aanpak voor waardegedreven zorg leverde Rijnstate in 2023 de Community Award en de Collaboration Excellence Award op.

88% positief over patiëntenportaal
94% positief over passende zorg
88% positief over digitalisering

 


Onderzoek & Innovatie

Onderzoek dat er toe doet

In Rijnstate vinden we het erg belangrijk om te werken volgens en bij te dragen aan wetenschappelijke inzichten. Binnen verschillende specialismen lopen er dan ook wetenschappelijke studies en verpleegkundige onderzoeken om beter te begrijpen welke methode of behandeling de beste resultaten geeft. Uiteindelijk willen we dat wetenschappelijke studies en verpleegkundige onderzoeken bijdragen aan verbetering van zorg voor onze patiënten. Gemiddeld starten we binnen Rijnstate met 140 grote onderzoeken. Een groot deel daarvan is bedacht en opgezet door onderzoekers binnen Rijnstate. Ook doen we geneesmiddelenonderzoek en zijn er onderzoeken gericht op de bedrijfsvoering van het ziekenhuis. De kennis die we opdoen delen we in symposia en congressen die, vaak ook voor vakgenoten uit andere ziekenhuizen.


Innovatie: ziekenhuis van de toekomst

De afdeling Innovatie & Zorgtransformatie (gestart op 1 januari 2021) stimuleert, ontwikkelt, versnelt en realiseert vernieuwende zorgconcepten voor patiënten, zorgprofessionals en inwoners van onze regio. Dit in nauwe samenwerking met andere afdelingen en zorgprofessionals, door relaties met zorgpartners in de regio uit te bouwen en te benutten. Hiermee creëert Rijnstate de voorwaarden om zorg daadwerkelijk te kunnen transformeren.

 

Virtueel Zorgcentrum

Het Virtueel Zorgcentrum (VZC) is een team van gespecialiseerd verpleegkundigen dat verantwoordelijk is voor de monitoring van vitale waarden van patiënten thuis. Ook instrueren en begeleiden zij patiënten op afstand. Het VZC is ook onderdeel van het ‘mobiel medisch team’, voor het leveren van medicatie@home.

 

Monitoring@home

Het Virtueel Zorgcentrum monitort en ondersteunt patiënten thuis, onderhoudt contact met andere zorgprofessionals en draagt bij aan nieuwe ontwikkelingen in thuismonitoring. Door patiënten thuis te monitoren, is de ligduur vaak korter en hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Bovendien geeft het patiënten meer regie en zien we ook een hogere patiënttevredenheid. Onder thuismonitoring vallen het monitoren van vitale waarden, vragenlijsten en educatie. Technologie, zoals een patiëntenapp en een zorgprofessionalsplatform, ondersteunen het VZC hierbij. In 2023 zijn veertien nieuwe zorgprocessen ontwikkeld, waarvan negen nu actief zijn naast de bestaande achttien. Dit zijn onder andere COPD, COVID, Influenza, Infectieziekten, Pancreatitis en poliklinische trajecten zoals Astma, Atriumfibrilleren, Chronische Nierschade, CVA, Diabetes type 1, Hartrevalidatie, Hypertensie, Zwangerschapsdiabetes en Zwangerschapshypertensie.


Medicatie@home

Rijnstate biedt gespecialiseerde zorg buiten het ziekenhuis aan patiënten met bepaalde medische behoeften, bij de patiënt thuis. Denk aan gebruik van medische apparatuur, medicijnen en specialistische verpleging. Binnen een straal van 25 kilometer verzorgen verpleegkundigen van de afdeling Oncologie en het Virtueel Zorgcentrum deze service; daarbuiten werken zij samen met thuiszorg en commerciële partners. In 2023 zijn twee nieuwe geneesmiddelen geïntroduceerd voor behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa (Vedolizumab), en reumatoïde artritis of artritis psoriatica (Abatacept), met jaarlijks ongeveer 260 toedieningen. Daarnaast begonnen in 2023 drie nieuwe trajecten waar we in 2024 daadwerkelijk mee starten: thuisbehandeling voor misselijkheid bij zwangere vrouwen, behandeling met immunoglobulines, en uitbreiding van thuisbehandeling met Zoledroninezuur voor patiënten van de afdeling Reumatologie en Interne Geneeskunde.

 

 

Door patiënten thuis te monitoren, is de ligduur vaak korter en hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen.

14 nieuwe zorgprocessen monitoring@home
260 toedieningen nieuwe geneesmiddelen
685 ingrepen met Da Vinci Xi operatierobots

Innovatief Zorgproces

Het Innovatief Zorgproces (IZP) streeft naar meer zorgkwaliteit, efficiëntie en patiënttevredenheid dankzij innovatieve zorgprocessen. Bijvoorbeeld met op maat gemaakte digitale ondersteuning en informatie voor patiënten, nieuwe zorgconcepten en de integratie van bestaande digitale tools. Het herontwerpen van zorgprocessen gebeurt in samenwerking met diverse professionals. In 2023 is dit gestart voor de zorgprocessen neuromodulatie, prematuren, reumatologie en totale heup- en knievervanging. De zorgpaden voor atriumfibrilleren en voorste kruisband zijn voltooid en geëvalueerd.


Innovatietender

Jaarlijks schrijft Rijnstate een innovatietender uit, waarbij medewerkers hun innovatieve ideeën kunnen indienen. Focusgebieden zijn onder meer zorg nabij, procesinnovatie, data & AI en andere innovaties. We hebben meerdere tenderprojecten afgerond en nieuwe gestart. DiabetesType1@home is sinds 2023 actief; zes projecten zijn momenteel in ontwikkeling, en in 2024 gaan er nog twee nieuwe van start. De Virtual Fracture Care (VFC) app is sinds april 2023 live. Binnen zes maanden zijn hiermee meer dan 700 patiënten geholpen bij het monitoren van hun herstelproces, wat leidde tot minder herhaalconsulten. Ook is de NightWatch, voor monitoring van epileptische aanvallen bij patiënten op de afdelingen Neurologie en Kindergeneeskunde, in 2023 succesvol gelanceerd.


dRural – Samen Kwiek

dRural, een Europees subsidieproject van 15 miljoen euro, wil de levenskwaliteit in landelijke gebieden verbeteren en zo de economische groei stimuleren. Gelderland-Midden kreeg hier als pilotregio 2,5 miljoen euro subsidie voor. Het consortium bestaat uit Gemeente Lingewaard, Stichting Welzijn Lingewaard, HealthValley, Pact en Rijnstate. In onze regio ontwikkelen we het platform Samen Kwiek om gezondheid te bevorderen door zorg en welzijn te verbinden. In 2024 wordt het platform gelanceerd in de gemeente Lingewaard. Het Gezondheidsplein van Rijnstate is aangehaakt om een AI-model te ontwikkelen dat lokaal passend aanbod kan vinden en zo de gezondheid van inwoners van deze regio kan verbeteren.


HealthChain – I3

HealthChain is een Europees project dat als doel heeft het versnellen van adoptie en implementatie van innovatie in de zorg. Oost-Nederland is een van de vijf Europese regio’s binnen dit project. Rijnstate werkt hierin nauw samen met Philips, BeterDichtbij en OostNL en levert hierbij input voor de zogenaamde ‘challenges’: uitdagingen in de zorg die vragen om een oplossing. Het doel van Rijnstate is om versneld stappen te zetten om de zorg in de toekomst beschikbaar en betaalbaar te houden. Daarvoor willen we thuismonitoring opschalen, zelfmanagement van patiënten bevorderen en de samenwerking met zorgpartners in de regio verbeteren. Dit zijn belangrijke onderwerpen waar we binnen Rijnstate aandacht voor hebben. HealthChain kan daarin bijdragen door challenges binnen deze onderwerpen, in co-creatie met bedrijven en andere zorgpartners, aan te pakken.


Rijnstate Robotics

Naast urologische, gynaecologische en algemene heelkundige ingrepen, voeren we nu ook longoperaties en schildklieroperaties uit met behulp van een robot. Om de kwaliteit en uitkomsten op het gebied van robot-geassisteerde ingrepen te monitoren, doen we benchmark-onderzoek met een groot ziekenhuis in België en ontwikkelen we dashboards. Op basis daarvan verbeteren we onze zorg continu. In 2023 zijn er 685 ingrepen met onze twee Da Vinci Xi operatierobots gedaan. Lees meer


3D centrum

Tien ketens worden nu ondersteund met 3D-visualisaties voor pre-operatieve planning, genavigeerde ingrepen en 3D-printen. We zetten 3D-visualisaties in bij bijschildklieroperaties, traumachirurgie, vaatchirurgie, wervelkolomchirurgie, MKA, urologie, gynaecologie, algemene heelkunde, longchirurgie, en plastische chirurgie. Ook ontwikkelen we voor trauma-chirurgie 3D-geprinte mallen en implantaten die exact op maat zijn gemaakt voor de patiënt. Daarnaast gebruiken we 3D-beelden voor genavigeerde ingrepen, zoals bij vaatchirurgie, wervelkolomchirurgie en bij het nemen van prostaatbiopten. Lees meer

 

Nursing Robotics

Verpleegkundigen ondersteunen met slimme technologie. In 2023 zijn de eerste vijf afdelingen gestart met een mobiele app met het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Hiermee hebben verpleegkundigen alle benodigde patiëntinformatie direct bij de hand. Ook kunnen zij informatie toevoegen via spraak, foto’s maken en direct in het EPD opslaan. Daarnaast zijn er verschillende pilots voorbereid om te testen hoe innovatieve monitoring-systemen bij kunnen dragen aan het werkproces van verpleegkundigen en de zorg voor onze patiënten.

 

In onze regio ontwikkelen we het platform ‘Samen Kwiek’ om gezondheid te bevorderen door zorg en welzijn te verbinden.

60% van darmkanker­patiënten kreeg prehabilitatie
599 aanmeldingen Gezondheidsplein

Gezond en Fit

Prehabilitatie

In 2021 kreeg 48 procent van de darmkankerpatiënten binnen Rijnstate prehabilitatie. Dit is in 2023 gegroeid naar 60 procent. Groepen die prehabilitatie aanbieden zijn darmkankerpatiënten en maagpatiënten.


Vitale medewerkers

We geloven dat fitte en veerkrachtige medewerkers beter kunnen bijdragen aan positieve gezondheid. Daarom ondersteunt de afdeling HR preventie- en leefstijlinitiatieven om onze medewerkers te ondersteunen in hun vitaliteit. Het doel is om dit uit te breiden, zodat onze medewerkers kunnen profiteren van het succes dat we bij diverse initiatieven behalen in preventie en leefstijl voor onze patiënten.


Gezondheidsplein

In 2022 is het Gezondheidsplein Rijnstate geopend. Patiënten kunnen hier met artsen, verpleegkundigen en leefstijlcoaches in gesprek over hun gezondheid en een gezonde leefstijl. Dit doen we samen met Sportbedrijf Arnhem en de gemeente Arnhem. In 2023 hadden we 599 aanmeldingen voor het Gezondheidsplein. Belangrijkste redenen voor verwijzing naar het Gezondheidsplein waren afvallen (47,8 procent), stoppen met roken (28,1 procent), leefstijl algeheel (10,4 procent).

 

We geloven dat fitte en veerkrachtige medewerkers beter kunnen bijdragen aan positieve gezondheid.

Lees ook een van de andere hoofdstukken