Hoogtepunten ‘Zorg voor elkaar’

Hoogtepunten ‘Zorg voor elkaar’

Samen aan het stuur

Verpleegkundige beroepsontwikkeling

In 2023 versterkten we de positionering van regieverpleegkundigen op klinische en specialistische afdelingen, waarbij we ons richtten op verpleegkundig zeggenschap, professionalisering, evidence-based practice en kwaliteitsverbeteringen. We deden onderzoeken naar de juiste teammix van regieverpleegkundigen en verpleegkundigen, en introduceerden tripartite besturen verder binnen zorgketens, vooral de oncologie, om de kwaliteit van de patiëntenzorg te waarborgen.

 

Verpleegkundige structuur en netwerken

De Verpleegkundige Staf Rijnstate is verder ontwikkeld. Door werkbezoeken naar andere zorgorganisaties vormden we gezamenlijk een visie met verpleegkundige bestuurders. Het Verpleegkundig Platform Rijnstate deelt maandelijks inhoudelijke thema’s en nieuwe ontwikkelingen. 80 procent van de verpleegkundige specialismen van Rijnstate is hierbij vertegenwoordigd en er is een sterke wisselwerking met en tussen de teams. Kerngroepen zoals Onderzoek & Innovatie, Kwaliteit & Veiligheid en Opleiden & Ontwikkelen komen regelmatig bij elkaar om te werken aan inhoudelijke thema’s in samenwerking met stafafdelingen van Rijnstate. Tot slot zijn verpleegkundige netwerken, zoals het netwerk praktijkopleiders, ontwikkeld en verstevigd.

 

Verpleegkundige zorg

In 2023 hebben we ontwikkelingen doorgemaakt met betrekking tot passende zorg, waarbij we ons richtten op kwaliteit, inzet van slimme zorg, ontregelde zorg en innovaties. We dachten mee in de ontwikkeling van een nieuwe vorm van veiligheidsrondes, waarbij de focus minder ligt op het afvinken van checklists, en meer op aandacht voor het goede gesprek. De introductie van HiX Mobile, het voorzien van verpleegkundige protocollen van bewijslast, en het verstevigen van de onderzoekslijn ‘Ziekenhuis van de Toekomst’ waren enkele van onze prestaties. Daarnaast pasten we ons beleid aan met input vanuit verpleegkundig perspectief, en implementeerden we initiatieven zoals de Verpleegkundige Journal Club om de betrokkenheid van verpleegkundigen te vergroten. Lees meer

 

Bij passende zorg richtten we ons op kwaliteit, inzet van slimme zorg, ontregelde zorg en innovaties.

148198 verpleegdagen
4,8 dagen gemiddelde verpleegduur
538032 consulten


Opleiden voor de toekomst

 

Transitie zorglandschap

Het zorglandschap is in transitie. Dat vraagt om nieuwe competenties van zorgprofessionals. Binnen Rijnstate brengen we actief in kaart welke competenties dat zijn en creëren we de juiste omstandigheden om deze competenties te ontwikkelen. Ons Leerhuis heeft hierbij een belangrijke taak: door middel van leerinterventies en -adviezen duurzaam blijven aansluiten op zorgvernieuwingen en innovaties. Dat doen we door de ontwikkelingen en visies van de landelijke gremia – zoals het College Geneeskundige Specialismen (CGS), de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) – op de voet te volgen en deze te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Andersom spelen we voortdurend in op vragen vanuit de organisatie rondom deze thema’s en inventariseren we actief welke leerbehoeften onze zorgprofessionals hebben op het gebied van zorgvernieuwingen.

 

Leerhuis van de Toekomst

Voor de medische vervolgopleidingen doen we dit onder andere binnen het project ‘Leerhuis van de Toekomst’. Vanuit dit project vroegen we opleiders en aio’s op welke innovaties en trends in de zorg de opleiding (nog beter) moet of kan aansluiten. Op basis hiervan ontwikkelen we momenteel twee onderwijsinnovaties voor aio’s die worden geïntegreerd in de opleidingen. Deze dragen bij aan de kwaliteit van de steeds vaker gevraagde echogeleide vaardigheden en aan de gespreksvaardigheden van de arts. Naast de ontwikkeling van nieuwe competenties dragen we bij aan de mogelijkheid voor zorgprofessionals om zich profieloverstijgend te ontwikkelen. Zo ontwikkelden we in 2023 een format voor aio’s dat concrete kaders biedt om zich te profileren op het gebied van management en leiderschap.

 

Samenwerking met de HAN

Voor de verpleegkundigen-doelgroep sloot Rijnstate in januari 2023 een strategische samenwerking met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Deze samenwerking focust zich op vernieuwend leren en innoveren in de veranderende zorgcontext, versterken van de professionele zeggenschap onder verpleegkundigen, versterking van (verpleegkundig) onderzoek en innovatie en fysieke nabijheid van theorie-aanbieder bij de praktijk. Dit alles om ervoor te zorgen dat voldoende en vitale zorgprofessionals toekomstbestendige patiëntenzorg kunnen blijven bieden.

 

In 2023 ontwikkelden we een format voor aio’s dat concrete kaders biedt om zich te profileren op het gebied van management en leiderschap.

6668 medewerkers
1525 verpleegkundigen
330 specialisten


Aantrekken en behouden van professionals

Voldoende en vitale medewerkers zijn essentieel voor goede zorg. Aantrekken en behouden van personeel stond ook in 2023 centraal. Specifieke aandacht ging uit naar het terugdringen van het ziekteverzuim (5 procent) en de overall uitstroom (max 8 procent). Er stroomden in 2023 meer nieuwe medewerkers in dan uit, waardoor het totale medewerkersbestand toenam.

Daarnaast startten we met de implementatie van het masterplan Arbeidsmarkt en arbeidsmarktcommunicatie, is er een nieuw onboardingsprogramma voor nieuwe medewerkers en nemen alle leidinggevenden deel aan een leiderschapsprogramma dat samen met Stichting Interuniversitair Centrum voor Organisatie- en Veranderkunde (Sioo) is ontwikkeld.

 

1557 medewerkers uit dienst
1653 medewerkers in dienst

Aantrekken en behouden van personeel stond in 2023 centraal, er stroomden meer nieuwe medewerkers in dan uit.

Lees ook een van de andere hoofdstukken