Interview ‘Slim bellen naar de verpleegkundige’

Interview ‘Slim bellen naar de verpleegkundige’

Jolien Wisse en Amanda Hillebrand

Met toenemende personeelstekorten en steeds complexere zorg moeten we slimmer en efficiënter gaan werken. Maar hoe dan? Jolien Wisse, voorzitter van de Verpleegkundige Staf Rijnstate (VSR), en Amanda Hillebrand, regieverpleegkundige vaatchirurgie, vertellen over handige oplossingen.

 

Hetzelfde werk doen met minder mensen. Dat is de opgave waar we als ziekenhuis voor staan. “En dan is het goed om te kijken naar oude patronen”, zegt Jolien. “Er zijn veel dingen die we op een bepaalde manier doen ‘omdat we dat altijd zo doen’. Wanneer je daar kritisch naar kijkt, valt er vaak toch behoorlijk wat winst te behalen.” En dat blijkt. In een brainstormsessie met Amanda’s afdeling werden wel zes flip-overs vol geschreven met onderwerpen die anders kunnen. Jolien: “Juist die prikkel van ‘waarom doen we het zo?’ is de kern van verpleegkundige zeggenschap.”

 

Slimme bel

Met stip op één op de flip-overs: de slimme bel. “Patiënten zetten nu hun bel in voor elke mogelijke vraag, bijvoorbeeld voor een glaasje water. Dat betekent dat de verpleegkundige altijd loopt”, zegt Amanda. “Maar wat als we die bel nou ‘slim’ kunnen maken? Dus dat de patiënt kan aangeven of die een vraag heeft over voeding, over medicijnen of over de zorg? Dan kunnen wij als zorgpersoneel veel handiger met onze tijd omgaan, en bijvoorbeeld direct de voedingsassistent laten komen in plaats van dat wij lopen.” Ter ondersteuning komt er ook meer informatie, bijvoorbeeld een poster over het ontslag op de kamers. “Daar komen altijd enorm veel vragen over”, vertelt Amanda. “Als we veel informatie in de patiëntkamer kunnen delen, ondervangen we weer een aantal vragen.”

 

“We zitten met de juiste mensen aan tafel en er wordt echt wat met onze ideeën gedaan.”

Jolien Wisse

Innovatie en verandering versnellen

Binnenkort start de pilot met de slimme bel. Successen worden uiteraard gedeeld met andere afdelingen; essentieel om innovatie en verandering te versnellen. Hierbij spelen de juiste overlegstructuren een belangrijke rol. “Er is veel veranderd de afgelopen vijf jaar”, vertelt Jolien. “We zitten met de juiste mensen aan tafel en er wordt echt wat met onze ideeën gedaan.” Amanda voegt toe: “Vroeger kreeg je een nieuwsbrief met een besluit, nu zijn de lijnen horizontaler. Dat helpt om zaken te verbeteren.”

 

Samenwerkingen versnellen

Ook andere samenwerkingsverbanden helpen om te innoveren, zoals met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) of met mProve. Jolien: “Hoe meer we bewegen en delen, hoe sneller de verandering gaat.” En daarbij is functiedifferiëntatie van belang, waarbij er naast het reguliere werk tijd en ruimte is voor andere onderwerpen. Bijvoorbeeld nursing robotics. “Ik werk nu bijvoorbeeld een aantal uur per week aan innovatie”, vertelt Amanda. “Dat is natuurlijk niet veel, maar als er door het ziekenhuis heen mensen zijn die allemaal bijdragen, dan hebben we over vijf jaar flink versneld.”

 

Lees ook een van de andere hoofdstukken